Jo,....LJUS att tända i massor... så här kommer lite roligt omkring denna ljuvliga tingest...Var en favorit i repris..
Paraffinljus: Obestämd smältpunkt, restprodukt från olja Tillverkning: Pressa ljusen är vanligast tex värmeljus, stöpning, men
även gjutning förekommer
Stearinljus: Bestämd smältpunkt 56 grader, framställt ur vegetabiliskt och animaliskt fett Tillverkning: Gjutning (går ej att stöpa eller att pressa)
Stearin tillverkas Källa Vio |
Paraffinljus: Obestämd smältpunkt, restprodukt från olja Tillverkning: Pressa ljusen är vanligast tex värmeljus, stöpning, men även gjutning förekommer100% Parafin Vio | ||
|
Kompositionsljus: Blandning av både stearin och paraffin Tillverkning: Samma som paraffinljus (max 70% stearin) |
- Ett stearinljus blir inte krokigt när det utsätts för höga temperaturer så som sol och värme. Dess höga smältpunkt förhindrar detta.
- Det är en miljöprodukt - en förnyelsebar råvara. Sotar betydligt mindre än andra ljus då det inte innehåller paraffin (d v s olja). Brinner med stor och klar låga.
- Bättre brinnegenskaper än andra ljus, då man bland annat har anpassat veken efter respektive ljus storlek.
VARDAGSLYCKA kan vara att tända ett ljus och lysa upp för någon. Susanne Perneholm |
- Eventuellt spill från ljuset (tex på en linneduk) försvinner efter tvätt vid 60 grader (gäller ofärgade ljus)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar